Säännöt

SM-kilpailusäännöt        02.10.2022

tulostettava versio (pdf)

1 §        OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS
Kaikilla keilaajilla, jotka ovat firman edustajia, on oikeus osallistua kilpailuun. Yhdistyksistä voivat osallistua palkatut työntekijät ja hallituksen jäsenet.

Keilaaja voi edustaa vain yhtä firmaa/yhdistystä. Kilpailijoiden pitää olla firman hyväksymät edustajat.

SM-kilpailun pelimaksu sisältää SFKL:n jäsenmaksun (henkilökohtainen).

Keilaaja voi edustaa firmaansa oltuaan siihen työsuhteessa vähintään kolmen kuukauden (3 kk) ajan ennen kilpailun alkamispäivää. Osakkaat ja osakkeenomistajat voivat edustaa sitä firmaa, josta omistavat osuuden.

Yksi parin/sekaparin jäsen voi olla yrityksen joukkueen jäsenen avio- tai avopuoliso, lapsi, isä tai äiti (ns. sukulaiskilpailija). Nelihenkisjoukkueessa voi olla max kaksi sukulaiskilpailijaa.

(Käytännössä sääntöjä on vain neljä:

  • Sinä olet ollut edustamassasi yrityksessä vähintään kolme kuukautta töissä ennen kilpailua.
  • Olet ns sukulaiskilpailija (avio- tai avopuoliso, lapsi, isä tai äiti)
  • Voit edustaa vain yhtä yritystä
  • Edustamasi yritys hyväksyy sinut pelaamaan yrityksen nimissä

Tuo vähintään kolmen kuukauden työssä olo on voinut tapahtua vuosi sitten, kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Ei tarvitse olla viimeisin työpaikka vaan sen jälkeen on voinut olla useampikin eri työpaikkaa. Sinut on voitu sanoa irti, lomauttaa, olet jäänyt eläkkeelle yms. Kaikki käy, kunhan vain yritys hyväksyy sinut edustamaan nimissään.)

2 §        MESTARUUDET

Mestaruudet ratkaistaan erikseen miesten ja naisten kilpailuina keskiarvotasoituksin. Mestaruudet ratkaistaan suoraan alkukilpailun perusteella.
Henkilökohtainen kilpailu: joukkuekilpailun yhteydessä heitetyt 8 sarjaa.
Henkilökohtaiset mestaruudet jaetaan naisille yhdessä kilpailusarjassa ja miehille kolmessa kilpailusarjassa:
Miehet:
A-sarja luokat MA
B-sarja luokka B
C-sarja luokat CD ja ei rekisteröityneet (ilman keskiarvoa)
Joukkuemuodot ja sarjamäärät:
Joukkuekilpailu 4×8 sarjaa (EM-karsinta).
Parikilpailu 2×8 sarjaa naiset ja miehet (naisten ja miesten EM-karsinta).
Sekaparikilpailu 2×8 sarjaa (sekaparin EM-karsinta).

3 §        JOUKKUEIDEN MUODOSTAMINEN

Joukkueen tai parin jäsenten ei tarvitse keilata samanaikaisesti, joukkue/pari on nimettävä ennen joukkueen suoritusta. Jos joukkueesta/parista on ensimmäinen suoritus keilattu, vain SFKL:lla on oikeus myöntää lupa muutokseen joukkueen/parin kokoonpanossa erittäin painavien syiden perusteella.

Pari- ja sekaparikilpailun joukkue on nimettävä etukäteen ennen suoritusta, pelaajien ei tarvitse olla mukana nelihenkisjoukkueessa. Mies-nais-pari voi osallistua vain sekaparikilpailuun.
Ns. sukulaiskilpailija saa muodostaa parin vain sen kilpailijan kanssa, jonka kanssa hän on sukulainen. Sukulaiskilpailija osallistuu henkilökohtaiseen kilpailuun.
Kaikista pareista ja joukkueista on täytettävä joukkuekortti ennen suoritusta.

4 §        PELITAPA JA RATAVAIHDOT
Kilpaillaan 8 sarjaa eur tai am pelitavalla, järjestäjä päättää pelimuodon ja ilmoittaa siitä kilpailuilmoituksessa. Joukkue on sijoitettava pelaamaan samalla rataparilla, kaksi keilaajaa radalle (eur) tai vähintään kaksi pelaajaa rataparille (am).
Lämmittelyajan päättää järjestäjä, SKL:n sääntöjen puitteissa

Keilaajan aikaisempi keilaaminen kilpailuhallissa on kielletty samana päivänä ennen kilpailusuoritusta.

5 §        TASOITUKSET

SKL:oon rekisteröidyillä keilaajilla käytetään kilpailussa kilpailuhetken mukaisia SKL:n keskiarvoon pohjautuvaa tasoitusta. Tasoitusta saa 205 – 155 pisteen ja oman keskiarvon välisestä erosta 50%. Rekisteröimättömällä keilaajalla, joka on ollut rekisteröity M-C luokan keilaaja, käytetään sitä keskiarvoa, joka hänellä on ollut erotessaan SKL:sta. Keskiarvotasoitusta laskettaessa käytetään kyseisen luokan ylärajan keskiarvoa. Rekisteröimätön keilaaja, joka ei ole ollut rekisteröitynä SKL:oon sijoitetaan D-luokkaan. Maksimi tasoitus on 25 pistettä/sarja.
Keilaajien luokituksessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Suomen Keilailuliiton kilpailusääntöjä. Paikallisyhdistyksellä on kuitenkin oikeus tarkistaa jäsentensä luokitusta.

6 §        PALKINNOT

4×8 sarjan, miesten ja naisten 2×8 sarjan ja sekaparien 2×8 sarjan voittajajoukkueelle annetaan pokaali omaksi. Kolmelle parhaalle joukkueelle ja pareille annetaan mitalit. Henkilökohtaiset mitalit jaetaan kolmelle parhaalle.
Palkintojakauma:

Miehet  Naiset
A-sarja B-sarja C-sarja
1. 100 € 100 € 100 € 100 €
Miehet Naiset  Sekaparikilpailu
4×8 s 2×8 s 2×8 s 2×8 s

1.

400 €

200 €

200 €

200 €

Järjestäjällä on mahdollisuus antaa lisäpalkintoja.
7 §        SKL:N KILPAILUSÄÄNNÖT
Muilta osin noudatetaan kulloinkin voimassaolevia Suomen Keilailuliiton kilpailusääntöjä.

EM-KARSINNAN SÄÄNNÖT

1§ EDUSTUSOIKEUS
Keilaaja voi edustaa firmaansa EM-kilpailuissa oltuaan työsuhteessa vähintään kuusi kuukautta (6 kk) ennen EM-kilpailun alkamispäivää. Keilaaja voi edustaa vain sitä firmaa, jonka palveluksessa hän saa päätoimeentulonsa. Mikäli keilaaja on osa-aikainen työntekijä, tuntimäärä pitää olla vähintään 16 h / viikko.
Mikäli jäsenfirma omistaa muita firmoja, jotka eivät osallistu firmakeilailuun millään paikkakunnalla, saavat näiden keilaajat edustaa jäsenfirmaa. Mikäli firma toimii useilla paikkakunnilla, saavat eri jäsenyhdistysten alaiset keilaajat osallistua samaan joukkueeseen tai pariin vain, jos eri jäsenyhdistysten alaiset keilaajat eivät osallistu vastaavaan kilpailuun kotipaikkakunnillaan.

Eläkeläinen, eläkeputkessa oleva tai asevelvollinen voi edustaa vain sitä firmaa, jonka palveluksessa oli ennen eläkkeelle -, eläkeputkeen siirtymistä tai palvelukseen astumista.
Yksi nelihenkisjoukkueen jäsen tai pari/sekaparikilpailun jäsen voi olla yrityksen joukkueen jäsenen lapsi (alle 25 v), avio- tai avopuoliso. Lisäksi seuraavat ehdot pitää toteutua:

  • Ns sukulaiskilpailijan pitää olla kyseisen yrityksen urheilukerhon jäsen.
  • Sukulaiskilpailija saa muodostaa parin/joukkueen vain sen kilpailijan kanssa, jonka kanssa hän on sukulainen.
  • Vain yksi sukulaiskilpailija per joukkue.

Kahden eri yrityksen naispelaaja voi muodostaa yhden naisparin, mikäli yrityksessä on pelaaja joka ei ole mukana missään joukkueessa tai parikilpailussa kyseisen yrityksen muiden naisten kanssa. Tarkemmat osallistumissäännöt BEC:n edustajalta Tiina Viljakalta.

2 § EM-KARSINTOJEN PELIMUODOT

EM-karsinta pelataan Firmakeilailun SM-kisojen yhteydessä ilman tasoituksia (8 sarjaa).

EM-karsinnoissa keilataan 4-henkisjoukkuekilpailu (miehet), parikilpailu (miehet ja naiset) sekä sekaparikilpailu. Naiset saavat osallistua miesten joukkuekilpailuun, joukkueessa on kuitenkin oltava vähintään yksi mies.

3 § JOUKKUEEN MUODOSTUS

Joukkueen tai parin jäsenten ei tarvitse keilata samanaikaisesti, joukkue/pari on nimettävä ennen joukkueen suoritusta. Jos joukkueesta/parista on ensimmäinen suoritus keilattu, vain SFKL:lla on oikeus myöntää lupa muutokseen joukkueen/parin kokoonpanossa erittäin painavien syiden perusteella.

EM-kilpailuihin voi lähteä keilaamaan myös pelaajat, jotka eivät ole olleet karsinnoissa mukana. Keilaaja voi osallistua EM-kilpailuihin vain yhdessä joukkueessa finaalien samanaikaisuuden vuoksi.

4 § EM-VOITTAJAN ERIOIKEUS

Edellisissä EM-kisoissa mestaruuden voittanut joukkue saa edustuspaikan ilman karsintoja.

5 § PELIASU JA MUITA SÄÄNNÖKSIÄ EM-KILPAILUISSA

Joukkueen pelaajilla pitää olla samanmallinen ja samanvärinen pelipaita, jossa pitää näkyä yrityksen nimi, tunnus tai logo. Paitaan on mahdollista hankkia mainoksia seuraavin määräyksin:

  • Mainokset eivät saa olla suurempia kuin yrityksen nimi/logo/tunnus. Edustettavan yrityksen nimi ei saa jäädä epäselväksi.
  • Pelaajilla voi olla henkilökohtaisia mainoksia.

Housut / hame pitää olla kaikilla pelaajilla samanvärinen. Siniset farkut eivät ole sallittu peliasu. Miehet eivät saa keilata shortseissa.

Hihamerkki (maamerkki) laitetaan vasempaan hihaan jokaisen pelaajan paitaan.

Yksi vaihtopelaaja on sallittu, täysin sarjoin. Tämä koskee nelimiehisjoukkuetta ja naisten parikilpailua. Sekaparikilpailussa vaihtopelaajan käyttö ei ole sallittua.

6 § SKL:N KILPAILUSÄÄNNÖT

Muilta osin noudatetaan kulloinkin voimassaolevia Suomen Keilailuliiton kilpailusääntöjä.